Geplaatst op Geef een reactie

Winnaars hebben een plan…

Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus.

Deze quote is voor jou als het allemaal niet loopt zoals jij graag zou willen.
Als je je hebt voorgenomen om nu echt gezonder te gaan eten of te gaan sporten, wandelen of wat dan ook.

Kijk dan eens heel eerlijk naar jezelf. Hoe komt het dan dat het niet lekker uit de verf komt?
Heb je je laten leiden door het moment, de emotie, de situatie, de mensen om je heen of door iets anders?

Waar heb je de kans laten liggen om de leiding te nemen? Ik geloof dat die optie er altijd is.

Sta aan het stuur van je eigen avontuur.

Weet dat het altijd mogelijk is om een keuze te maken die in lijn ligt met wat jij heel graag wilt.
Wil je gezond blijven of gezonder worden? Dan horen daar keuzes bij als het gaat om je voeding, zonder gezonde voeding en met overgewicht word en blijf je niet gezond.

Is het dan altijd makkelijk om het anders te doen? Nee.
Is het te leren? Ja!
Gaat het dan nooit meer mis? Nee en dat is oké.

Je zult trots zijn op jezelf als je nu gaat doen wat je al heel lang wil en weet, maar nog niet doet.
Als je een plan volgt en excuses niet langer van jezelf accepteert.

Je hoeft het niet alleen te doen, sterker nog…alleen is het niet te doen. Samen ga je beter.
Ik ben er om je te helpen. Klaar voor? Dan ben ik dat ook.
Plan de start van jouw avontuur meteen in mijn agenda [LINK], dan vieren we over 90 dagen de overwinning.

Geplaatst op 2 Reacties

Uit eten gaan en toch afvallen? Dat kan prima!

Uit eten en afvallen, zó lukt dat!

Etentjes, verjaardagen, vakanties, het lijkt allemaal in de weg te staan als je aan het afvallen bent. Vaak zakt de moed al in de schoenen bij alleen het idee dat één van deze dingen er aan staat te komen. Je zult niet de eerste zijn die het afvallen nog maar even uitstelt tot het moment dat alle festiviteiten voorbij zijn. Drie keer raden wat er dan gebeurt. Dat moment komt er niet. Eeuwig zonde en niet nodig. Uit eten gaan en toch afvallen? Dat kan prima!

Natuurlijk helpt het niet als je volledig ‘los’ gaat op zo’n avond. Je hoeft de avond ook niet door te brengen met 3 blaadjes sla en een glas water. Als je een beetje oplet, zul je zien dat uit eten gaan en afvallen heel goed kan.

Ik heb de beste tips op een rijtje gezet:

“Een goede voorbereiding is het halve werk.”

 • Check thuis alvast de menukaart en kies wat je gaat eten.
  Niemand maakt ter plekke nog de handigste keuzes met lekkere trek in de buik en heerlijke kookgeuren in de neus.
 • Eet je later op de avond? Neem dan aan het einde van de middag of begin van de avond iets te eten om de grootste honger te stillen: bakje yoghurt, kwark, wat fruit, een cracker. Dat helpt te voorkomen dat je je op het stokbrood met kruidenboter stort. Sla het brood maar over.
 • Probeer deze of anders de volgende dag extra te bewegen en compenseer op deze manier dat je net wat meer dan anders hebt gegeten.

“Wat en hoeveel je eet en drinkt is doorslaggevend.
Op allebei heb je invloed.”

Dit zijn de handigste keuzes op de kaart:

 • Voorgerecht: liever een heldere soep dan gebonden; carpaccio, groentegerecht/salade;
 • Hoofdgerecht: vis (schaaldieren, witvis), mager vlees (biefstuk, kip, wild), veel groente (vraag een extra portie) en beperkt aardappels, friet, rijst of pasta
 • Nagerecht: bij voorkeur koffie/thee (zonder bonbons 😊) en anders liever sorbetijs of fruit dan roomijs met chocoladetaart, tiramisu of een kaasplankje.
 • De slankste bereiding van gerechten:
  Liever gekookt – gegrild – gestoomd, dan gebakken – gefrituurd – gegratineerd;

Zo eet je niet teveel:

 • Ga voor twee gangen (het toetje is vaak de grootste caloriebom) of deel een gang met één van je tafelgenoten.
 • Kies voor een kleinere portie als er verschillende portiegroottes worden geserveerd.
 • Eet grote hoeveelheden niet automatisch op. Jij bepaalt hoeveel je eet, niet de kok.

Zo drink je niet teveel:

 • Bestel wijn per glas i.p.v. per fles. Dat maakt de verleiding om meer te nemen kleiner;
 • Water bij de wijn: bestel een karaf water bij het eten. Lest je dorst met water en niet met wijn;
 • Steeds vaker staan er BOB-arrangementen of halve glazen wijn op de kaart. Dat is ook een hele slimme keuze als je niet de BOB bent. Het scheelt de helft.

Kijk welke punten voor jou het verschil kunnen maken en ga daar mee aan de slag.
Tot slot: eet niet om te genieten. Geniet van het eten, het gezelschap, de gezelligheid en de sfeer.
Uit eten gaan en toch afvallen? Dat kan prima!

Laat in een reactie hieronder weten welke tip voor jou het allerbeste werkt. Dat vind ik leuk om te horen!

Geplaatst op Geef een reactie

Ik ben niet van het extreme…

Ik ben meer van het gematigde, het gewone. Dat is mijn geheim. Het helpt mij om mijn leefstijl gezond te houden. Zo simpel is het. En toch zie ik dat het op dit punt vaak niet goed gaat. Dat de periodes van ‘gezond doen’ zich kenmerken door extreme maatregelen en dat de andere periodes het thema ‘laat maar gaan’ hebben. Misschien herken je dat wel.

Zo was J. jaren geleden ontzettend veel afgevallen met een dieet van groene groente, geen fruit en al helemaal geen brood. De kilo’s vlogen er af, dat kan ook niet anders. Tot het moment komt dat je denkt ‘zoek het maar uit, ik ben er klaar mee.’ Dat moment kwam ook voor hem, met als gevolg een plus van 23 kilo. Zo frustrerend.

Extreem is niet vol te houden. Het is ook helemaal niet nodig. Alles met mate werkt op lange termijn. Het betekent alleen dat het afvallen wat langzamer zal gaan. Wat vind je belangrijker? Even kilo’s knallen en vroeg of laat weer terug naar start of het voor altijd onder de knie hebben? Ga je voor dat laatste?

Dat lukt met de gematigde aanpak:

 • Stel grenzen aan wat en hoeveel je eet en leer met die grenzen omgaan.
 • Verbied jezelf niets, maar kies wel bewust.
 • Leg jezelf geen Spartaans sportregime op als je geen topsporter bent, maar kom wel in beweging.

Volhouden lukt als het bij je past. Doe de dingen waarvan je denkt: ‘als dit voor altijd is, dan is dat helemaal oké.’ Dat geldt voor het eten en ook voor het bewegen.
Ik heb J. geadviseerd om vooral alle kleuren groente te gaan eten, ook fruit en zelfs pasta. Met de wetenschap dat hij zijn doel gaat halen: afvallen en op gewicht blijven, zodat hij weer gezond door het leven gaat. En dat is waar hij het voor doet.

Heb jij de neiging om ook in de extreme maatregelen te schieten? Kijk dan eens wat het je brengt, nu en op wat langere termijn en of dat is wat je voor ogen hebt. Zo ja, helemaal prima. Zo niet, bedenk op welke punten je voor wat meer gematigde maatregelen kunt gaan en ga daar mee aan de slag.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken bij het bedenken van maatregelen? Boek dan een gratis online sessie met mij. Dan heb jij, in een half uur tijd, drie maatregelen te pakken. Ze werken gegarandeerd.

Boek hier je gratis sessie direct in onze agenda’s 

Geplaatst op Geef een reactie

Goede voornemens om een gezond gewicht te bereiken na je vakantie

Goede voornemens tijdens vakantie

Ik weet niet hoe het voor jou is, maar voor mij zit de vakantie er al weer even op. Ik zit weer helemaal in het ritme en dat is prima. Wist je dat niet januari, maar deze periode voor mij de drukste periode van het jaar is? Ik snap dat ergens wel. Op vakantie heb ik ook de tijd om alles eens goed te overdenken, nieuwe plannen te maken, te dromen over wat ik wil bereiken en waar ik nog van baal en ook besluiten te nemen die al lang genomen hadden moeten worden. Dat geldt voor veel mensen en die besluiten liggen ook ontzettend vaak op het gebied van gezonder eten, meer bewegen en afvallen. En daarvoor ben je bij mij aan het goede adres 😉.

Heb jij ook tegen jezelf gezegd dat het nu klaar is, dat de knop omgaat, dat je het echt anders gaat doen en dan ook goed? Dan organiseer ik met regelmaat een gave gratis online training, daarmee kom je in actie en zet je de eerste stap op weg naar jouw gezondere lifestyle.

In deze training

 • Leer je wat je het beste kunt eten om gezond te worden en te blijven, maar ook met welke voeding dat minder goed lukt en waarom dat zo is. Ik laat je door de bomen het bos weer zien als het gaat om eten in combinatie met je gezondheid.
 • Leer je wat gezonde keuzes zijn en krijg je de tools die het makkelijk maken om gezond te kiezen. Waar je ook bent, met wie je ook bent, wat er ook voorbij komt aan eten en drinken, jij weet hoe je het slimste kiest.
 • Ontvang je inspiratie van andere ondernemers die dit alles al succesvol hebben doorlopen en daar nu de voordelen van ervaren.

Het allemaal weten is niet voldoende, er moet iets gaan gebeuren. Dus maak je jouw Food4Health actieplan, zodat je precies weet wat je vanaf dat moment gaat doen om jouw doel te bereiken.

Maak de keuze dat het nu klaar is, je zult jezelf dankbaar zijn. Schrijf je meteen in voor de training, dan maak je een vliegende start. En, minstens zo belangrijk, dan zorg je ervoor dat je het ook gaat doen. Dat laatste is vaak de grootste uitdaging in de hectiek van alledag.

Alles wat ik je in deze training leer zit ook in mijn MooiGewicht methode. Ik blijf er zelf al meer dan 25 jaar mee op gewicht (en dat is 13 kilo minder dan toen), voel me super fit en heb in de afgelopen 7 jaar al honderden ondernemers geholpen om de life change te maken, zodat ze zich fitter en gezonder voelen, afvallen en meer energie hebben.

Dus kan jouw leven nog wel een flinke energie boost gebruiken, zorg dan dat je er één van de komende online trainingen bij bent. Gratis. Wat heb je te verliezen? Niets toch? Dus tot dan!

Vind meer informatie via Facebook of mijn site

Ik kijk er naar uit je dan te zien!

Groet, Rian.

Geplaatst op Geef een reactie

Zonder weekenden zou het veel makkelijker zijn…

Healthy Summer

NORMAAL GESPROKEN LUKT HET ME WEL…

Of die weekenden niet afgeschaft kunnen worden, vraagt M. zich af. Hij stapt van de weegschaal. De teller staat, elf weken na de start, op min 8,3 kilo en daar is hij super blij mee.

Maar die weekenden nekken hem voor zijn gevoel, zonder dat zou het toch makkelijker zijn.

Want:

 • de regelmaat in het eten, die er doordeweeks zo goed in zit, is in het weekend voor een groot deel weg;
 • de vele feestjes, barbecues en etentjes zijn reuze gezellig, maar maken het lastig om zich aan zijn plan te houden: niet te veel te eten en te drinken.

Zo’n weekend kom je meestal zwaarder uit, dat kan ook bijna niet anders als je niet oplet. Ik zie dit patroon bij heel veel mensen, de weekenden zijn wat losser en doordeweeks weer netjes terug in het ritme. Dat extra gewicht van het weekend verdwijnt weer met een paar dagen gezond en niet te veel eten. Per saldo blijf je dan ook mooi op gewicht. Niks mis mee, tenzij je wilt afvallen. Dan is het weekend vaak net wat té los, is het alles bij elkaar net te veel en heb je de hele week weer nodig om dat goed te maken en val je dus niet af.

Zou je de gezelligheid en festiviteiten van het weekend niet hebben of er niet aan meedoen, dan wordt het natuurlijk een stuk eenvoudiger. Als je het dat waard vindt, dan is dat een optie. Vraag is of je bereid bent die keuze te maken?
Je kunt ook gaan voor de combinatie: meedoen, maar bewust kiezen voor wat én hoeveel je eet en drinkt. Dat klinkt te simpel, maar ik zie het negen van de tien keer gewoon niet gebeuren.

Dan wordt er bij het uit eten gekozen voor drie gangen, vier glazen wijn en vooraf het borrelbrood.
Dan gaan er zes flesjes bier door op een verjaardag, samen met blokjes kaas, worst en gebak bij de koffie.
Dan gaan er vier stukken vlees op de barbecue, met daarbij stokbrood, salade, saus, bier en een ijsje toe.
Dat is te veel om af te vallen, daar is echt geen hogere wiskunde voor nodig.

Door bewust te kiezen, zorg je er heel eenvoudig voor dat je minder eet en drinkt:

Minder gangen bij het uit eten, wijn afwisselen met water en geen brood vooraf.
Minder bier, een paar hapjes óf gebak op de verjaardag.
Minder vlees op de BBQ, geen stokbrood, maar wel salade en als toetje gegrild fruit in plaats van ijs.

Er zijn zoveel mogelijkheden om te kiezen, kies wat voor jou werkt.
Dan blijft het leuk en houd je het ook vol.

Zo heb ik samen met M. gekeken naar de keuzes die voor hem het beste waren. Het werkt, je hoeft de weekenden niet af te schaffen, je kunt gewoon aan alles mee blijven doen en ook nog afvallen, als je maar bewust kiest. En dan ben je ‘gewoon’ ruim 8 kilo kwijt in elf weken, gaaf!

Wil jij ook leren hoe je de zomerse gezelligheid combineert met gezond eten en op gewicht blijven of afvallen?

Met regelmaat organiseer ik hele toffe workshops Food4Health, waarin je dat onder de knie krijgt. Je weet na de workshop precies hoe jij de goede keuzes kunt maken, waar en met wie je ook bent, wat je ook doet.

Je ontdekt hoe je kunt blijven genieten van lekker eten en toch in balans blijft.
Voor de prijs hoef je het echt niet te laten, je gaat gegarandeerd met veel inspiratie, tips, ideeën én vertrouwen de deur uit. De periode daarna kom je soepel en zonder bonuskilo’s door!

Volg mijn site of Facebook voor de komende workshops

Geplaatst op Geef een reactie

“Ik mag dus meer gaan eten!”

AFVALLEN EN MEER ETEN?

“Ik mag dus meer gaan eten!” Dat was de reactie van de dame die ik sinds kort begeleid.

Ik hoor dat vaker en het komt als een aangename verrassing. Zeg nou zelf, bij afvallen denk je al snel aan het tot een minimum beperken van je eten. Ik zie dat in ieder geval heel vaak gebeuren. We schrappen veel dingen uit ons dagelijks menu onder het motto ‘dat doen we nu niet meer’ of ‘even niet meer’. Voor heel veel dingen is dat ook prima. We weten echt wel dat koek, snoep, wijntjes, biertjes of snaaien ’s avonds laat niet handig is als je wat kwijt wilt.

Als ik dan kijk naar wat er in zo’n fase wél gegeten wordt, dan is dat negen van de tien keer te weinig. Volg je me al wat langer, dan weet je dat ik van goede energie tanken houd. Met voldoende, gezond eten geef je je lichaam de brandstof die het nodig heeft. Daarmee functioneert alles soepel en voel je je fit. Dat zorgt er weer voor dat je de dag goed doorkomt en het ook volhoudt om die minder gezonde dingen vaker te laten staan.

Wat ontbreekt er dan vaak? De 3 toppers zet ik voor je op een rij.

 • Groente, in alle vormen en alle soorten.
  Er zijn maar weinig mensen die de minimale hoeveelheid van 250 gram per dag halen. Het avondeten is het favoriete moment dat er groente wordt gegeten, maar dan halen we vaak geen 250 gram per persoon. De tip is dan ook om op andere momenten van de dag groente te eten: het maakt niet uit op welk moment je het eet, als je het maar eet en eet het op een moment dat het jou past. Bijvoorbeeld als je ’s avonds nog wat wilt snacken of ’s middags rond een uur of 16u.
 • Fruit. Fruit wordt meer gegeten dan groente, maar lang niet iedereen haalt de twee stuks per dag. Slechts 15% van de volwassenen in ons land haalt de dagelijkse portie groente en fruit. Hoor jij daar bij? Fruit en groente zijn eerste hulp bij trek, die regel kun je heel eenvoudig voor jezelf instellen.
 • Zuivelproducten zoals melk, yoghurt, kwark en kaas zijn niet alleen lekker, maar zitten ook vol met goede voedingsstoffen: eiwit, calcium en de vitamines B2 en B12. Het fijne van zuivelproducten is dat eiwit zorgt voor een goed gevuld gevoel, ideaal voor de momenten waarop snacktrek ontstaat.

Waar zit voor jou een verbeterpunt? Als je de neiging hebt om op rantsoen te gaan, dan nodig ik je uit om eens wat extra’s hiervan te eten en kijk hoe je je daarbij voelt.

De dame waar ik het aan het begin over had, is in twee weken tijd al ruim 3 kilo afgevallen. Wil jij ook een vliegende start maken met het afvallen, maar dan wel graag met gewoon lekker en gezond eten? Bestel dan hier voor slecht € 47 (excl BTW) mijn 4-delige video-serie, dan kun je direct aan de slag en zie je volgende week al het eerste resultaat.

Op naar minder kilo’s en meer energie!

Geplaatst op Geef een reactie

Hoe ik elk jaar ruim 2.500 klontjes suiker bespaar…

Koffie zwart

De dag begint voor mij bij voorkeur met een goede kop koffie. Zodra ik onze dochter Dide naar school heb gebracht, loop ik linea recta door naar de koffiemachine en met die kop koffie start mijn dag. Heerlijk!

Ooit dronk ik mijn koffie met suiker. Ik had het idee dat het zonder de zoete smaak echt niet te drinken zou zijn. Gek is dat, hoe zo’n overtuiging in je hoofd gaat zitten. Gaandeweg de jaren kwam wel het besef dat die koppen koffie met suiker niet echt handig zijn als je een beetje op je gewicht moet en (vooral) wilt letten. Ik schakelde over op de zoetjes. Daarmee had ik toch die zoete smaak en niet de calorieën, quick win in mijn ogen. Tot het moment dat de zoetstoffen mij tegen gingen staan, ik had er niet langer een goed gevoel bij. Toch gruwelde ik van de gedachte om mijn koffie zwart te drinken, ik dacht echt dat ik het niet zou kunnen. Het idee alleen al.

Tot ik hoorde van dit experiment:

 • Drink vanaf nu de koffie zwart, dus zonder suiker, zoetjes of melk.
 • In dezelfde hoeveelheden als normaal.
 • Twee weken lang.

Nu komt het belangrijkste:

 • na die twee weken maak je een keuze. Je besluit of je de koffie zwart blijft drinken óf dat je er weer suiker, zoetjes of melk in gaat doen.
  That’s it.

Dit durfde ik wel aan. Er was een escape, ik hoefde niet voorgoed afscheid te nemen. Ik hoefde het ‘maar’ twee weken te proberen en daarna kon ik weer gewoon overstappen naar mijn geliefde zoete koffie. Die twee weken zou ik wel overleven, dus ik ben gestart met de zwarte koffie. Niet te drinken! Na een week kon ik niet wachten tot de tweede week voorbij zou zijn, voor mij was het glashelder wat de keuze zou worden 😉. Na die tweede week gebeurde het onverwachte, ik vond de zwarte koffie eigenlijk heel goed te drinken. Het experiment was ondertussen wel voorbij en het keuzemoment daar, dus ik kon weer aan de zoetigheid. Wat denk je? Ik vond het ronduit smerig! Vanaf dat moment drink ik zwarte koffie en kan ik me niet voorstellen dat het ooit anders was.

Dit laat zien dat het puur gewenning is en dat ik dus ook aan iets anders kan wennen, ook al denk ik dat het me never nooit zou lukken. Dit principe kun je op je koffie loslaten, maar natuurlijk op heel veel dingen waarvan je denkt dat je echt niet zonder kunt.

Ik hoefde alleen maar de eerste stap te zetten en het te gaan doen. Het keuzemoment na twee weken maakte dat ik het aandurfde om die stap te zetten, het was veilig. Als ik het zou willen kon ik, zonder gezichtsverlies, weer terug. Niks te verliezen dus. Uiteindelijk alleen maar winst.

Als je me wat langer kent, dan weet je dat ik van de cijfertjes ben. Geen suiker betekent:

 • 5 koppen koffie
 • 2 koppen thee per dag
 • per kop 1 klontje suiker
 • 365 dagen lang
 • 2.555 suikerklontjes per jaar
 • ik hoop nog heel veel jaren lang…

Drink jij je koffie of thee ook met zoetigheid en denk je, net als ik, dat je echt niet zonder kunt?
Dan is het de moeite waard om dit experiment aan te gaan, je hebt niks te verliezen. Laat je het mij weten? Vind ik echt leuk!

Geplaatst op Geef een reactie

Vrolijk Pasen gewenst! (met slanke paasrecepten)

'Vrolijk Pasen'

Kriebels krijg ik ervan: prachtig lenteweer in het vooruitzicht voor de vrije dagen die er aan komen, voor mij betekent het extra tijd samen met het gezin, de PRED-family 😊 en familie. Daar hoort ook lekker eten bij. Vandaag heb ik voor ons ontbijt op 1e Paasdag thuis wat slanke paasrecepten uitgezocht, waarvan wij er een paar op tafel gaan toveren. Ik vind het leuk om ze met je te delen.

Om het aantal calorieën een beetje te beperken, geef ik er waar mogelijk een wat slankere twist aan. Normaal gesproken komt mijn ontbijtje niet boven de 300 calorieën, ik heb niet de illusie dat ik dat met een paasontbijt ook red. Geeft ook niet, op dit soort dagen tank je gewoon net wat meer energie dan anders. Voor mij is dat echter geen reden om maar helemaal los te gaan en er dan ook nog twee weken aan vast te knopen omdat het toch vakantie is voor de meiden. Na de Pasen is het gewoon weer terug naar de basis. Daarmee blijft de balans oké.

Wat staat er bij jou op het menu dit weekend?
Ik wens je hele fijne Paasdagen!

Mini-ontbijtquiches

Ik vervang het croissantdeeg door meergranenbrood en ik kies voor 30+ kaas, daarmee beperk ik de hoeveelheid verzadigd vet. https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1189668/mini-ontbijtquiches

Brood met hüttenkäse, ham en peer:

Tijdens feestdagen schiet groente en fruit er al snel bij in, met deze combi pak je in ieder geval wat fruit. Hüttenkäse is een lekkere, lichte kaas en smaakt met de rauwe ham en peer heerlijk.
https://www.jumbo.com/meergranenbrood-met-huttenkase,-ham-en-peer/502145/

Homemade eiersalade:

Een ei hoort erbij 😊 en waarom niet zelf even een eiersalade maken? Een minder vette mayonaise scheelt een enorme hoeveelheid vet en calorieën. Die gaan dan in ieder geval niet plakken op de plekken waarvan ik het niet wil.
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1185514/eiersalade

Gezonde start Kwarkontbijt:

Dit ontbijtje kan elke dag. Door de kwark rijk aan eiwitten, dus samen met de eitjes een mooie tegenhanger voor de koolhydraten van het paasbrood.
https://www.gewichtsconsulenten.nl/pages/893/Gezonde-start-Kwarkontbijt.html

Bronnen: ah.nl, jumbo.com en gewichtsconsulenten.nl

 

Geplaatst op Geef een reactie

We willen het wel, maar doen het niet.

We willen het wel maar doen het niet

Er zit mij wat dwars, al wat langer…
Dat zijn de laatjes in ons huis of eigenlijk meer de inhoud ervan. Ik kan niet zeggen dat het een mega puinhoop is, maar opgeruimd is het niet. Dat kan echt anders, ik vind ook dat het anders moet. Dat houdt me dan bezig, zeker nadat iedereen het na 1 januari over opruimgoeroe Marie Kondo had en aan de slag leek te gaan met opruimen. In m’n hoofd heb ik ze allemaal al opgeruimd, in werkelijkheid duurde het even voordat ik überhaupt één la had aangepakt, laat staan dat ze allemaal aan de beurt zijn geweest.

Zo gaat het met zoveel dingen, ik zie het ook bij mij in de praktijk. Mensen willen echt graag die kilo’s kwijt, lekkerder in het vel zitten en fit zijn, de praktijk is dat het voor geen meter gaat.

We willen het wel, maar doen het niet.

Wat maakt nou dat we er zou tegenaan blijven kijken? 

Er zijn een paar dingen die ik dan vaak tegenkom, aan de andere kant zie ik ook hoe het anders kan. Die deel ik graag met je.
Wat zie ik gebeuren:

 • Je weet niet waar te beginnen: het is zo’n berg, de moed zakt je al in de schoenen als je er alleen al aan denkt. Ik heb dat met die laatjes (ik zou ze eens moeten tellen 😉), bij Mooi Gewicht gaat het om kilo’s die er af moeten. Grote kans dat je er maar niet aan begint, want het eind is nog lang niet in zicht. Laat staan wat je er allemaal wel niet voor moet doen of denkt er voor te moeten doen. Wat een gedoe.
 • Maandag begin ik echt. Het past nu niet, ik pak het maandag op. Er zijn meer dan genoeg redenen te bedenken waarom het nu niet hoeft of niet kan. Soms terecht, heel vaak ook onterecht. Met afvallen is het een klassieker geworden: maandag begin ik echt. Uitstel is 9 van de 10 keer afstel, er is altijd wel iets dat in de weg staat of we vinden wel iets waardoor het nu niet past: verjaardagen, op vakantie, druk op de zaak, etentjes buiten de deur, feestjes, ga maar door. Als je wacht tot het moment dat dit niet meer voorkomt, dan kun je lang wachten.
 • De twijfel of het gaat lukken. Stel dat het niet lukt, dan sta je mooi te kijken. Niet beginnen beschermt je tegen deze deuk in je zelfvertrouwen, wel zo veilig. Dat maakt het wel heel verleidelijk om het nu nog niet te gaan doen.

Beetje herkenbaar? Dan is de vraag natuurlijk:

wat kun je hiermee, zodat je wél in beweging komt?

 1. De grote berg in kleine stukken hakken. Beginnen bij het begin en telkens weer een stap zetten.
  Dat werkt echt. Elke stap is er één en elke stap die je zet, brengt je dichter bij het doel. Stel, je wilt 25 kilo afvallen, maak er vijf keer vijf kilo van. Het halen van die eerste vijf kilo smaakt gegarandeerd naar meer.
 2. Dealen met het moment of de situatie zoals die is. Kijken wat wél kan, in plaats van het als excuus gebruiken waarom niet. Dat vraagt om er met een andere blik, met een andere mindset, naar te kijken. Je hebt altijd een keuze, een keuze die voor jou op dat moment het beste is. Als je daar bewust van bent én naar handelt, kun je alles aan wat er in je agenda staat.
 3. Met het in beweging komen groeit het zelfvertrouwen. Dat is wat ik elke dag zie, al vanaf de eerste stap die gezet wordt. Dat maakt dat je er lol in krijgt en achteraf denkt ‘zat ik hier nou moeilijk over te doen.’ Je krijgt er lol in door het te gaan doen.

Dit principe heb ik ook op m’n laatjes losgelaten, het is geen hogere wiskunde, maar wel doeltreffend. We doen er gewoon telkens een, in plaats van allemaal op een dag en dat gaat gestaag door. Elke opgeruimde la geeft een goed gevoel, die vinken we lekker af. En weer door. Genoeg over mijn huis 😉. 

Waar laat jij dit principe op los?

Zit de wens om af te vallen vast in jouw hoofd? Dan kan het je helpen om deze stappen te zetten, in beweging te komen en het succes te gaan ervaren. Zodat ook jij kunt zeggen ‘het is niet ingewikkeld, maar juist prima te doen’. Stel je eens voor wat dat voor jou betekent…

Kun je wel wat hulp gebruiken, zodat je de stappen ook de goede kant opzet? Ik kan je daarbij helpen. Plan een gratis kennismakingssessie dat kan zowel online als bij mij op de praktijk.

Geplaatst op Geef een reactie

Waarom calorieën tellen er wel toe doet

Het valt mij op dat calorieën tellen steeds meer weerstand oproept als het gaat om diëten en afvallen. Niet meer van deze tijd en ook niet doorslaggevend voor het resultaat is wat ik dan hoor en lees. Ik denk daar anders over en deel hier met je waarom ik dat vind, zodat je daar je voordeel mee kunt doen.

Afvallen lukt als je over een langere periode minder energie binnenkrijgt dan dat je nodig hebt.

Daar is geen hogere wiskunde voor nodig, maar toch lijken we dit basisgegeven uit het oog te verliezen. De energie wordt uitgedrukt in calorieën, het omzeilen daarvan is lastig als je aan de slag gaat met het aanpassen van je energiebalans. Waar moet je mee rekenen als je niet van calorieën uitgaat? Weten hoe die energiebalans voor jou is (hoeveel energie heb jij op een dag nodig) en hoe je dat mechanisme voor je kunt laten werken, bepaalt uiteindelijk wat er met je gewicht op de weegschaal gebeurt.

Ook in gezonde voeding zitten calorieën.

Ik zie regelmatig dat mensen heel gezond eten en toch niet afvallen. Ik ben groot voorstander van gezonde voeding, laat dat duidelijk zijn. Het maakt namelijk wel degelijk uit of je de energie met gezond eten ‘tankt’ of vooral met ongezond voedsel. Gezonde voeding zorgt er voor dat je lichaam goed z’n werk kan doen en dat je je fit en energiek voelt. Dan heb ik het nog niet eens over de voordelen voor de gezondheid op langere termijn. Meer dan genoeg redenen om je voeding voor het grootste gedeelte (minimaal 80%) gezond te laten zijn. Ook in gezonde voeding zitten calorieën en krijg je daar te veel van binnen, dan kom je aan. Noten zijn hot als gezonde snack, maar wel enorme caloriebommen. Maar denk ook aan avocado, vette vis en oliën. Allemaal supergezond maar te veel hiervan eten gaat simpelweg niet helpen bij het afvallen.

Het tellen van calorieën helpt om je bewust te worden van de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt en dat is doorslaggevend voor het wel of niet afvallen. Tank de calorieën die je nodig hebt en dan vooral met gezonde voeding. Daar word je lijf blij van.

Op naar minder kilo’s en meer energie!