Geplaatst op Geef een reactie

Hoe bouw je een lekker gezond leven (all-in)?

“Nee, riep ze uit, dan kan ik in m’n vakantie helemaal niks meer eten! Dan begin ik daarna wel.”

Het vooruitzicht van niks (lekkers) meer mogen was voor haar een no-go, dat is geen vakantie zoals vakantie hoort te zijn. En of het nu om vakantie gaat, om feestdagen die eraan komen, het idee is hetzelfde.

Er wordt gedacht dat afvallen betekent dat je alle extra’s moet schrappen en dat je gedurende x-periode op een groen en vooral heel streng dieet wordt gezet. Dat is lastig te rijmen met festiviteiten waarbij eten en drinken centraal staan, ik snap ook dat je daar niet naar uitkijkt.
Als je echter gewend bent om er op die manier naar te kijken, dan is de kans groot dat je met je eten en je gewicht op en af gaat. Van streng zijn naar alles volledig loslaten en weer terug.

Ik geloof in iets anders. Ik geloof in een eetpatroon inclusief de festiviteiten. Zonder streng lijnen, diëten, crashen, want dat is niet de weg naar een duurzaam gezonder gewicht en vooral een lekker gezond leven.

In dat lekkere en gezonde leven (met een stabiel gewicht zonder jojo!) zijn vakanties, weekenden, verjaardagen en feestdagen ‘verplichte’ onderdelen, die horen er bij. Ook met ongezonde extra’s.
Om een voorbeeld te geven: ik heb er heel bewust voor gekozen om niet in september al te beginnen met elke dag een handje pepernoten. Als ik samen met de kids naar de intocht van Sinterklaas kijk, eet ik wel een bakje bij de koffie, heerlijk! Dat is iets heel anders dan dat ik tot 5 december zeg dat ik geen pepernoten mag, voel je het verschil?

Bewust kiezen is niet nee zeggen tegen alles.
Bewust kiezen zorgt er voor dat het alles bij elkaar in balans komt en blijft, ook de weegschaal.
Dan hoef je nooit meer te denken dat je nu niks mag en straks weer onbeperkt.
Dan geniet je veel meer van een wijntje of lekker eten, juist omdat je er bewust voor kiest.
Bijzonder hè?

Als je het zo bekijkt, dan is elk moment van het jaar, ook net voor de decembermaand, het juiste moment om te starten met het bouwen van jouw lekker gezond leven.
Want dan leer je de keuzes te maken die voor jou het beste zijn. Hoe kun je dat beter doen dan in een periode met volop verleidingen en festiviteiten?

Spreekt dit jou aan en ben je meer dan klaar voor rust, ritme en balans in je eten?
Start dan nu met het MooiGewicht 90-Dagen-Programma, dan kun je ook blijven genieten van lekker eten tijdens de feestdagen.
Plan hier direct jouw intake en jouw plek is gereserveerd.
Vraag je je af of het 90-Dagen-Programma voor jou de beste keuze is, mail dan jouw vragen naar mij. Aarzel niet, ik beantwoord ze eerlijk.

Geplaatst op Geef een reactie

[EXPERIMENT VOOR DIT WEEKEND] Iets in plaats van alles of niets.

‘Vijf mokkaboontjes en dan stoppen? Dat lukt me écht niet, ik eet zo dat hele zakje leeg!’
Of ‘dan eet ik het liever niet, want dan kan ik ook niet te veel eten.’

Deze reacties kreeg ik na mijn post hierover op Instagram. Deze mokkaboontjes vind ik echt een heerlijk en slank alternatief voor een koekje of chocola bij de thee. Maar ja, als je er teveel van eet, dan wordt het een dikmaker. Dat wil ik niet, dus ik houd het keurig bij 5 boontjes.

Dat vindt niet iedereen even makkelijk. En dan gaat het niet alleen om mokkaboontjes, maar om alles wat niet gezond is en wat niet handig is als je wilt afvallen: of het nu koekjes, dropjes, chocolade, wijn, bier, pepernoten of chips is, veel mensen vinden het makkelijker om het niet te nemen, dan dat ze een klein beetje nemen. 
Ik herken het als geen ander. Als de zak chips eenmaal open is, dan gaat die ook leeg. Hetzelfde geldt voor de fles wijn, we maken ‘m op want weggooien is zonde. Zet een borrelplank volgepakt met kaas en ander lekkers op tafel en aan het eind van de avond is die leeg. Zo werkt het gewoon.

Dus, dan maar niks? Nee! Bij mij gaan echt alle alarmbellen rinkelen als er rigoureus afscheid genomen wordt van dit alles om af te vallen. Ik twijfel er niet aan of het je lukt. Dat lukt echt wel, maar niet voor lang. Dat is precies de reden dat heel veel mensen afvallen, maar ook weer aankomen. Even geen extra’s betekent ook even afvallen, om daarna weer aan te komen. Dat is het laatste wat je wilt, weer aankomen na het afvallen.

Stel je eens voor: de rest van je leven geen wijntje of koekje of chocolade, borrelnoten of wat jij ook maar heel lekker vindt en waar je nu met volle teugen van geniet? Geen optie toch? Dus na een tijdje niets, schakel je weer terug naar het oude, vertrouwde bekende alles en kom je weer aan.

Als je wilt afvallen, dat vast wilt houden én ook blijven genieten van de extra’s, dan kan dat. De oplossing is om te leren doseren. Van alles of helemaal niets, naar IETS. 
Dat kan jij ook leren, dat weet ik zeker. 
Probeer het dit weekend eens. Drink eens 1 wijntje in plaats van 2 of 3, eet 1 stukje chocolade bij de thee in plaats van een halve reep, eet een klein bakje borrelnoten en laat de rest verstoppen door je partner. Ben ik benieuwd hoe dat bevalt. 
Laat je het weten in een reactie? Vind ik super leuk.

Benieuwd naar de post op Instagram? Klik hier en volg me meteen om leuke recepten, slimme tips en inspiratie op te doen voor een slanke en gezonde leefstijl.

Geplaatst op Geef een reactie

Groentewraps, een gouden tip om af te vallen?

De afgelopen weken kwamen de groentewraps op meerdere manieren aan mij voorbijvliegen: in de eetdagboeken van mijn klanten, in de coachcalls en in de reclamefolders.

Vandaag laat ik je zien hoe ik er naar kijk. Mag je daarna bepalen welke je voortaan in je winkelmandje slingert ;-). 

Wat wil de verpakking van groentewraps ons laten geloven? Het is gezond, vezelrijk, eiwitrijk, een snelle en makkelijke manier om extra groente binnen te krijgen.

Klinkt als muziek in de oren. Want:

 • hoe meer groente hoe beter,
 • hoe meer vezels hoe beter en
 • eiwitten zijn ook prima.

Niks mis mee dus.

De vraag is óf en wát er dan mis is met de ‘gewone’ wraps? Voor het antwoord op die vraag zet ik de voedingswaarde van een groentewrap en een volkoren wrap naast elkaar.

Mijn conclusie: de voedingswaarden van beide wraps liggen heel erg dicht bij elkaar.

Mijn voorkeur gaat uit naar de volkoren wraps, omdat voor deze wraps 100% volkorentarwemeel wordt gebruikt, bij de groentewraps is dat tarwebloem (= wit en dus niet volkoren). Dat verklaart ook meteen het verschil in vezels, in volkoren graanproducten zitten de meeste vezels.

En die groente dan, dat is toch gezond? Klopt, maar in een bietenwrap van 40 gram zit 17 gram biet. Dan zijn er wel andere manieren om veel meer extra groente binnen te krijgen.

Aan jou natuurlijk de keuze welke jij kiest.

Ik ben heel benieuwd of je met deze feiten en nuchtere blik een andere keuze maakt?

Laat het weten in een reactie.

Geplaatst op Geef een reactie

Dag vakantie! Zo pak je het ritme razendsnel op.

Zo…volgens mij heeft iedereen de vakantie er nu wel zo’n beetje op zitten. Ik hoop dat je een fijne tijd hebt gehad? Inmiddels zitten wij hier weer in het werk- en schoolritme en ook dat is weer fijn.
Voor mij ook het moment om mijn eetritme weer strak op te pakken. Ik merk dat heel veel mensen dat lastig vinden en het uitstellen. Ik snap het ook. Er zijn wel honderd redenen om vandaag niet te starten met gezonder te eten, minder snaaien, meer te bewegen, want:

 • We hebben nog een verjaardag.
 • Het is nog mooi weer dit weekend, dus tijd voor een BBQ.
 • De fles wijn is nog niet leeg.
 • De koelkast is wel leeg.
 • We gaan nog uit eten.
 • Ik hoef nu toch niet meer in m’n bikini.
 • Ik begin volgende maand wel.

Klinkt allemaal heel legitiem. Toch zijn het excuses.

Om maar niet in beweging te hoeven komen.
Om geen keuzes te maken.
Om nog te blijven doen, waarvan je weet dat je het niet langer wilt.

Wil je het anders? Denk en doe dan anders!

Vandaag is dé dag om jezelf direct tot de orde te roepen.

Zo doe ik het zelf ook. Bij mij was de balans in de vakantie ook aardig zoek, maar ik heb er wel van genoten. Ik kies er ook voor om de vakantie niet onnodig langer te maken. Ik schakel razendsnel en zonder moeite weer terug naar mijn gezonde basis.
Daar voel ik me goed en fit bij en dat zorgt ervoor dat mijn gewicht blijft zoals het is. Jaar in, jaar uit, al bijna 30 jaar. Dat is wat ik wil en dat maakt het zo eenvoudig om die keuze te maken.

Het is de basis die snel weer in orde moet zijn om af te vallen en op gewicht te blijven, da’s geen hogere wiskunde. Hoe dat ook voor jou kan werken laat ik je zien in mijn mijn gratis webinar ‘Food4Health’. Deze geef ik met regelmaat.

Ik beloof je dat je daarna volop inspiratie en motivatie weer in het ritme zit.
Dag vakantie, hallo ritme in je eten!

Meld je hier aan, dan ben jij er ook bij. Ik kijk er naar uit je dan te zien.

Geplaatst op Geef een reactie

Je komt niet 5 kilo aan van 1 dag ongezond eten

“Whaa, wat erg! Ik zet echt nét m’n tanden in een moorkop!”

Dit antwoord kreeg ik per kerende post op mijn appje met de vraag hoe het gaat.
Mijn reactie: geniet er lekker van!

Ik vind het helemaal niet erg dat er een moorkop wordt gegeten. Ik hoef echt niemand te vertellen dat het niet gezond is en dat het niet helpt als je elke dag je tanden erin zet.

Maar…ik ben de laatste die een rode kaart uitdeelt voor het eten van iets ongezonds. Ben je gek.
Je wordt niet dik of ziek (hooguit misselijk) van een keer een moorkop eten of een dag geen groente.

Je komt wel aan van:

 • de ‘gezonde’ (dus niet!) reep die je tussendoor eet
 • wat er op je bord ligt na een lange werkdag
 • ’s avonds op de bank ploffen en daar blijven zitten
 • het snaaien van blokjes kaas, worst en toastjes
 • elke avond wijn drinken

Kortom, het gaat erom wat je de rest van de dag, de rest van de week, de rest van de maand doet, welke keuzes maak je dan?

Bij deze dame was dat inmiddels netjes op orde, dan is er ook niks aan de hand.

Het gave is, dat voelt als een bevrijding.

Ben jij ook toe aan deze bevrijdende stap in je eten voor een gezonder gewicht, zodat je weer lekker in je vel zit en energie voor tien voelt? Ik ben er om je te helpen.

Plan nu direct een gratis sessie in onze agenda’s

Geplaatst op Geef een reactie

Tips voor gezond en slank avondeten én mijn 28 favoriete recepten in 1 bundel

De weken vliegen voorbij…voor ons is het bijna vakantie, voor jou ook? Of zit het er al op of komt het misschien nog voor je? Ik weet niet hoe het voor jou is, maar hier in huis is het altijd wat rommelig zo vlak voor onze vakantie. De kinderen zijn vrij, wij nog niet en de voorbereidingen voor het vertrek naar de camping zijn begonnen.

Wat gebeurt er als je uit je gewone doen bent? Grote kans dat je aan het rommelen gaat met het eten. En dat is dan niet direct het meest gezonde, toch?
In dit soort tijden probeer ik om “de basis goed op orde” te houden op de dagen dat het kan.
Is het in de basis namelijk al te veel en niet gezond, dan is het lastig om dat goed te maken op de dagen dat er ook nog allerlei andere dingen voorbijkomen.

De avondmaaltijd is een belangrijk onderdeel van die basis. Door de verhouding op het bord goed te houden, zorg je ervoor dat het avondeten je goede energie levert (voel je je lekker bij) en dat het geen stiekeme dikmaker wordt.

Zo ziet je bord er gezond en goed gevuld uit:

 • De helft of meer is groente.
 • Een kwart is aardappels, (volkoren)pasta of (zilvervlies)rijst.
 • Het overige kwart is voor vlees, kip, vis of een vleesvervanger.

Groente speelt dus de hoofdrol!
En nee, van koolhydraten word je niet dik, van te veel koolhydraten wel.

Dit zijn slanke porties:

 • Aardappelen: maximaal 150 gram (voor een vrouw) en 200 gram (voor een man).
 • Rijst, pasta, etc.: tussen 50 en 75 gram (voor een vrouw) en tussen 75 en 100 gram (voor een man) in ongekookte vorm en altijd volkoren.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor lekkere, gezonde en slanke maaltijden? Ik heb een selectie gemaakt uit de meer dan 500 recepten die ik ‘bewaard’ heb in mijn eigen receptenmap.
In deze bundel heb ik ze voor je verzameld, mét tips om het recept een extra gezonde draai te geven. Gratis te downloaden!
Ik ben benieuwd wat je er van vindt, laat het me weten via de mail rian@mooigewicht.nl

Geplaatst op Geef een reactie

Het genieten van je vakantie zit niet in het mateloos eten

Het is vakantietijd en in de weken die daaraan voorafgaan, valt het me altijd weer op hoe er dan naar afvallen gekeken wordt. Maar genieten van je vakantie zit niet in het mateloos eten.

Wat ik zo vaak hoor:

* ik begin na de vakantie, eerst nog even lekker genieten;
* het is niet handig om vlak voor m’n vakantie te beginnen met afvallen;
* op vakantie kan ik me toch niet aan m’n dieet houden, dan wil ik wel wat lekkers;

Zo wordt er heel vaak over gedacht en ik snap het ook goed.

Bij diëten en lijnen denk je toch al snel aan een rantsoen van worteltjes en tomaat. Niet echt het beeld van vakantie. 
Het helpt je niet, want wat gebeurt er? Je gaat op en af. Om af te vallen ga je op een streng dieet en daarna let je nergens meer op en vliegen de kilo’s er weer aan. 
Voor de vakantie is het afzien om een beetje blij in je bikini te verschijnen, op vakantie is er geen rem meer (want het is wél vakantie) en kom je kilo’s zwaarder terug (pfff, ik voel me zó opgeblazen). 

Wil je hier afscheid van nemen?
MAAK DE VAKANTIE DAN ONDERDEEL VAN JE LEEFSTIJL 

je gaat door met wat je altijd doet en je geniet ook heerlijk van wat extra’s.  Als je dat nooit zo hebt gedaan of geleerd hebt, dan is dat heel lastig om je dat voor te stellen. Toch kan het en werkt het.

Ik word altijd weer blij van berichtjes van mijn klanten als ze terugkomen van vakantie. 
Niet of nauwelijks aangekomen, soms zijn ze afgevallen tot hun grote verbazing. 
Maar het allerbelangrijkste inzicht voor ze: ze hebben genoten, ze hebben het heerlijk gehad, het was écht vakantie. Dat moet het ook zijn.

Het wel of niet slagen van je vakantie zit ‘m niet in het mateloos eten, dat zit in hele andere dingen die uiteindelijk veel waardevoller zijn. Eet niet om te genieten maar geniet van het eten.

De komende week ben ik er nog voor je om met je mee te kijken wat jij op vakantie anders kan doen zodat dat je niet kilo’s zwaarder terugkomt. 
Plan hier een online afspraak van 30 minuten met mij, dat is gratis en vrijblijvend. 

Met warme groet,

Rian

Geplaatst op Geef een reactie

Het zit niet in je genen

Dat je te zwaar bent zit ook niet in je botten. Het speelt een rol, maar die is niet groot en zeker niet doorslaggevend.

Het zit voor het allergrootste deel (meer dan 80%!) in je omgeving: de plek waar je woont, werkt, leeft, vakantie viert, de boodschappen doet, shopt, ontspant, etc.
Kijk maar eens om je heen, wat zie je dan? Een keuken vol met verleidingen? Een werkplek met snoeppot? Restjes eten op tafel? Loop door de winkelstraat en laat de hoeveelheid eten en drinken op je in werken. Onvoorstelbaar toch, wat een overvloed!

Overal is eten en we hoeven bijna niet meer te bewegen. De roltrap op het station is drukker bezet dan de trap, de robotmaaier maait het gazon, de e-bike is de nieuwe standaard, de hulp poetst het huis en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat alles maakt ons te zwaar.
Het is onze omgeving die er voor zorgt dat we te veel, te ongezond eten en te weinig bewegen. Op dit moment is meer dan de helft van de volwassenen te zwaar en dat is gewoon niet gezond.

Dus, wil je de kilo’s kwijt en heb je altijd gedacht dat het met jouw genen, aanleg of botten niet kan? Het kan wél, als je jouw omgeving gezonder maakt. En waar het allemaal mee begint: als je het wilt.


Wil jij het en lukt het nu niet? Laat mij je dan helpen.

Meld je aan voor een online 1-op-1 gesprek met mij. Ik selecteer hier iedere maand 3 mensen voor. In 30 minuten kijk ik met je mee en laat je zien wat er voor nodig is om er wel een doorslaand succes van te maken. Ik zie in no-time wat jij (nog) niet ziet.

Je kan je aanmelden door dit formulier in te vullen. Ik laat je dan zo snel mogelijk weten of je geselecteerd bent.

Geplaatst op Geef een reactie

Bericht uit mijn praktijk…

“Deze week 6 ons er af, nu 84,9 kg. Het doel onder de 85 kg is gelukt, ondanks vier (!) etentjes buiten de deur deze week. Wat een goed stukje stuurde je mij daarover, ik heb het toegepast en GENOTEN. Vanavond mag ik weer uit eten.”

Dit bericht kreeg ik van een dame die ik al een tijdje begeleid. Wekelijks geeft ze mij een update van de stand van zaken. Er zitten een aantal super waardevolle lessen in haar bericht. Die deel ik vandaag graag met je:

 • de kracht van implementatie: ik kan je alles leren en alles wat ik weet met je delen. Als je er niks mee doet, werkt het niet. Zo simpel is het.
 • de kracht van het denken in oplossingen: vier etentjes in een week en afvallen lijkt bij voorbaat al onmogelijk, dat is het dus niet. Overal is een oplossing voor, ook hiervoor. Je moet ‘m alleen wel even weten. Kwestie van omdenken, wat kan wel?
 • de kunst van het genieten. Als je met hoofdletters kunt GENIETEN, dan is het nooit de vraag of het de moeite waard is om het te doen en te gaan voor wat je heel graag wilt. Als je het wilt, dan kan het.

Het resultaat van dit en nog veel meer lessen 😉 is dat ze vanaf februari al ruim 16 kg. is afgevallen! Dat is wat er gebeurt als je het gaat dóen. Ik vind het zo gaaf dat ik onderdeel ben van dit mooie avontuur.

Ben jij helemaal klaar voor ook zo’n prachtig avontuur met mij? Dan ben ik er ook voor jou.
Wil je meer avonturen uit mijn praktijk lezen? Neem dan HIER een kijkje.

Geplaatst op Geef een reactie

Uit eten gaan en toch afvallen…

Yes, we mogen weer…uit eten! En we gaan ook zie ik om me heen 😊.
Fijn hè?

Afgelopen maandag was ik weer voor het eerst uit eten. Onze trouwdag mocht gevierd worden en dat hebben we gedaan. Ik heb enorm genoten van een heerlijke 3 gangen verrassingslunch, zelfs met een wijnarrangement erbij (halve glazen, dat dan wel ;-)).

Het deed me ook weer denken aan die keer dat ik een appje kreeg van een dame die echt nét gestart was met mijn 90-Dagen-Programma:

“Help, mijn man verrast me met een etentje! Ik wil het eigenlijk helemaal niet, maar het is ook wel weer leuk en lief. Kan dat wel?”


Natuurlijk kan dat wel. Als je er een beetje slim en bewust mee omgaat, dan kun je ook met uit eten prima afvallen.


Wat is dan slim en bewust?
Dat zit ‘m in twee dingen:

 • allereerst tijdens het etentje zelf. Je snapt ook dat als je alle gangen zonder nadenken pakt, de wijntjes erbij drinkt, vooraf brood met smeersels weg hapt en na het toetje nog een koffie met zoetigheid bestelt, je niet hoeft te verwachten dat je afvalt. Wat je dan wel kunt doen, lees je in mijn eerdere blog.
 • het tweede punt is mogelijk nog wel waardevoller voor je: wat je de rest van de dag eet, drinkt en beweegt, maakt het verschil tussen afvallen of aankomen. Als je de rest van de dag gewoon goed eet (ik zeg altijd ‘basis op orde’), dan is er helemaal niet zoveel aan de hand.

  Dus geen extra’s in de vorm van koek, snoep, extra broodjes, toastjes, repen, chocolade of wat dan ook, maar wel veel groente, 2 porties fruit, yoghurt of kwark en beperkt brood.

  Op die manier krijg je automatisch weinig suikers, ongezonde vetten en zout binnen en daarmee compenseer je het wat royalere eten buiten de deur. Als je dat ook nog combineert met wat extra beweging, dan zul je versteld staan van het effect. De dame die door haar man werd verrast, is inmiddels 12 kilo afgevallen én ze zegt met een gerust hart ‘ja, leuk!’ tegen een etentje.

Denk je nu bij 1 of meerdere punten “ja, klopt allemaal wel wat je zegt, maar bij mij werkt het toch anders”, dan kijk ik met alle plezier een half uur met je mee. In dat half uur geef ik je een aantal tips die er voor zorgen dat het ook voor jou gaat werken en wat daar voor nodig is. Gratis en vrijblijvend, maar super waardevol.

Ik heb de komende week 3 keer een half uur beschikbaar, wil jij één van die drie zijn, dan kun je nu jouw tijdstip reserveren via deze link. Voor nu wens ik je een fijn weekend en als je uit eten gaat: geniet er lekker van!